Efter en mindre hønsekødssuppe
eksplosion i min fryser, var jeg tvunget til at smide nogle af mine højtelskede
frostvare ud, heraf b.la. mit uundværlige madpakkebrød.
Men intet er så skidt at det ikke er
godt for noget! For står man ikke og smuldre gær en søndag morgen, hvornår gør man
så?? :)
I dag havde jeg lyst til at prøve noget
nyt, jeg fandt derfor et par friske rødbeder i mit køleskab, som fik lov til at
være hovedingrediens i mine boller.
Rødbede er en af de rodfrugter som
bliver hyldet i særdeleshed for tiden. Og det forstår man godt, når man går ind og ser på
nærringsindholdet i varen. Denne farverige rodfrugt indeholder nemlig, udover et
højt fiberindhold, en masse gode vitaminer og mineraler. B.la. folat, der
gavner blodproduktion og celledeling, og kalium der er godt for muskler og
nervesystemet.
Desuden er det en meget sød grøntsag,
der ligesom gulerod gavner sig rigtig fint i bagværk.
6 dl. Lunken vand
25 g. gær
300 g. friske rødbeder
500 g. hvedemel
200 g. havregryn
200 g. rugmel
1 æg
2 spsk. Olie
2 spsk salt
1 tsk. Kommen (kan undlades)
Jeg startede med at opløse gæren i 6
dl. Lunkent vand, herefter tilføjede jeg mel lidt af gangen, samt de andre
ingredienser. Dejen skal gerne være lind, den skal altså ikke æltes, men røres
sammen.
Så skal den såmænd bare dækkes til og
koldhæves i køleskabet i 3-4 timer. Herefter klattede jeg 19 (mærkeligt tal, I
know..) lige store boller ud på to bageplader, lod dem efterhæve i en times
tid, før jeg bagte dem v. 190 grader i en halv time.
Personligt kan jeg godt lide forskellige smagsindtryk. I brødet her prøvede jeg at tilsætte en lille smule kommen, og jeg er egentlig ret pjattet med resultatet - TRODS jeg ikke er vild med kommen i ost - hvilket tit er det man forbinder kommen med..!
Man kan også sagtens bruge andre krydderier. Eller undlade det fuldstændigt, hvis ikke det lyster :)
Man kan også sagtens bruge andre krydderier. Eller undlade det fuldstændigt, hvis ikke det lyster :)
Indhold pr. Bolle:
Protein
|
4,5 g.
|
Kulhydrat
|
31 g.
|
Fedt
|
2,4 g.
|
I alt
|
165 kcal.
|
Uuuuhm - MUMS de ser lækre ud. Og sikke en fin farve de har! #atelskekoldhævning :)
SvarSletJa, jeg er også helt vild med farven, krisser! - Koldhævning er et hit!:)
SletHvor lyder de gode, både koldhævede, lyserøde og med kommen - de må være ideele til ost :D Eller suppe måske.
SvarSlet- Anne
Jeg tænker også at en bette skive ost ville tjene sig godt på sådan en bolle, Anne!:) Det skal prøves !!:)
Slet