søndag den 24. november 2013

Koldhævede rødbedeboller med kommen





Efter en mindre hønsekødssuppe eksplosion i min fryser, var jeg tvunget til at smide nogle af mine højtelskede frostvare ud, heraf b.la. mit uundværlige madpakkebrød.

Men intet er så skidt at det ikke er godt for noget! For står man ikke og smuldre gær en søndag morgen, hvornår gør man så?? :)



I dag havde jeg lyst til at prøve noget nyt, jeg fandt derfor et par friske rødbeder i mit køleskab, som fik lov til at være hovedingrediens i mine boller.



Rødbede er en af de rodfrugter som bliver hyldet i særdeleshed for tiden. Og det forstår man godt, når man går ind og ser på nærringsindholdet i varen. Denne farverige rodfrugt indeholder nemlig, udover et højt fiberindhold, en masse gode vitaminer og mineraler. B.la. folat, der gavner blodproduktion og celledeling, og kalium der er godt for muskler og nervesystemet.

Desuden er det en meget sød grøntsag, der ligesom gulerod gavner sig rigtig fint i bagværk.



6 dl. Lunken vand

25 g. gær

300 g. friske rødbeder

500 g. hvedemel

200 g. havregryn

200 g. rugmel

1 æg

2 spsk. Olie

2 spsk salt

1 tsk. Kommen (kan undlades)



Jeg startede med at opløse gæren i 6 dl. Lunkent vand, herefter tilføjede jeg mel lidt af gangen, samt de andre ingredienser. Dejen skal gerne være lind, den skal altså ikke æltes, men røres sammen.

Så skal den såmænd bare dækkes til og koldhæves i køleskabet i 3-4 timer. Herefter klattede jeg 19 (mærkeligt tal, I know..) lige store boller ud på to bageplader, lod dem efterhæve i en times tid, før jeg bagte dem v. 190 grader i en halv time.

Personligt kan jeg godt lide forskellige smagsindtryk. I brødet her prøvede jeg at tilsætte en lille smule kommen, og jeg er egentlig ret pjattet med resultatet - TRODS jeg ikke er vild med kommen i ost - hvilket tit er det man forbinder kommen med..!
Man kan også sagtens bruge andre krydderier. Eller undlade det fuldstændigt, hvis ikke det lyster :)



Indhold pr. Bolle:


Protein
4,5 g.
Kulhydrat
31 g.
Fedt
2,4 g.
I alt
165 kcal.

4 kommentarer:

  1. Uuuuhm - MUMS de ser lækre ud. Og sikke en fin farve de har! #atelskekoldhævning :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg er også helt vild med farven, krisser! - Koldhævning er et hit!:)

      Slet
  2. Hvor lyder de gode, både koldhævede, lyserøde og med kommen - de må være ideele til ost :D Eller suppe måske.

    - Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tænker også at en bette skive ost ville tjene sig godt på sådan en bolle, Anne!:) Det skal prøves !!:)

      Slet